Vestits de cànem a contracorrent

A contracorrent i desobeint els consells dels seus professors, la Cristina Salguero, que viu i té el taller a Sant Feliu de Guíxols, va decidir fer el treball de final de carrera a l’Escola Superior de Disseny (ESDi) amb un teixit molt ecològic i resistent, el cànem. Corria el 2005 i, aquí, la moda sostenible era només una utopia que rondava pel cap d’alguns il·luminats.

Des que va descobrir que, en la desaparició del cultiu de cànem, hi tenien més a veure els interessos d’alguns sectors industrials, com el químic o la indústria de la fusta, i la mala fama d’aquesta planta, associada sobretot al consum de marihuana, tot i que no és el mateix que el cànem industrial, que no té cap efecte psicoactiu, va decidir convertir aquesta fibra, que va caure en desús després de la revolució industrial, en el seu fetitxe, i el símbol de la seva marca, Pure Green Apparel.

Vestit bicolor en crepe plisse de Pure Green Apparel

Vestit bicolor en crepe plisse de Pure Green Apparel  Foto: Carlos Pérez Rullán

La planta del cànem creix ràpidament amb poca aigua i no necessita pesticides. Com és que es va substituir de forma massiva per una planta tan poc ecològica com el cotó,que necessita litres i litres d’aigua i moltes ruixades químiques de fertilitzants i plaguicides? Aquesta és la pregunta que es fa la Cristina, de 32 anys, mentre dissenya i investiga conjuntament amb Intexter la manera de recuperar el cultiu del cànem a Catalunya.

La seva col·lecció de primavera-estiu consta de vestits i bruses fetes amb fibra de cànem, filada en un percentatge semblant amb altres teixits com la seda i el cotó orgànic. La combinació d’aquestes fibres dóna com a resultat una tela suau i elegant, que dota de personalitat els seus dissenys, amb els que fa moda d’una forma més sostenible.

Brusa Atenea de Pure Green Apparel

Brusa Atenea de Pure Green Apparel  Foto: Carlos Pérez Rullán

En les peces d’aquesta temporada hi predominen els tons blanc trencat, rosa pal i gris. Vestits i bruses van acompanyats de puntes, cinturons, jacquards florals o plecs, que els donen una caiguda molt femenina i vesteixen a la dona de forma sofisticada i elegant, sense renunciar a la seva naturalitat. Podeu trobar la seva roba en exclusiva a la botiga GreenLifeStyle, a Torrent de l’Olla, 95, de Barcelona, o a les plataformes online Sunsais i FairChanges i ben aviat a Moves To Slow.

La Cristina fa els dissenys i els patrons i compta amb un grup de costureres del seu poble, unes dones bregades a cosir que van perdre la feina quan la gran fàbrica per a la que treballaven va tancar, ofegada per l’auge del fast fashion. No deixa de fabricar cap dels dissenys de col·leccions anteriors, perquè creu que la moda ha de ser més atemporal. Però el que més la preocupa ara és el llarg recorregut que fan els teixits per arribar al seu estudi, ja que aquí no els troba, i per això està investigant la forma de reduir aquest viatge.

Vestit Freya de Pure Green Apparel

Vestit Freya de Pure Green Apparel  Foto: Carlos Pérez Rullán

Ens explica que, des que va començar a estudiar filatures i processos de fabricació de roba, es va adonar del “món tan injust” que hi ha darrere del disseny de roba. Convençuda que tot allò que descobria en la indústria tèxtil no anava amb ella, va decidir “imaginar com seria un altre món de la moda possible”, i va inventar-se un nou manament, que té gravat a la seva pàgina web i és la seva guia vital: “estimaràs a la natura, de la que formes part”.

 

Anuncis

6 responses to “Vestits de cànem a contracorrent

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s