Bosses i cabassos amb veles i caps

Poc s’ho esperava la Laia Torrent Jansà que, de l’experiència amb el Bel Espoir, un vaixell impressionant de l’Associació Bretona Les Amis du Pere Joauen, en sortiria la seva pròpia marca de bosses, cabassos i complements, anomenada La Mar de Nusos, i amb la silueta d’aquest majestuós veler com a logo. Una etiqueta que ella mateixa estampa a mà i després cus a les seves peces, per deixar constància de la presència del handmade en tota la traçabilitat.

Cabàs de La Mar de Nusos

Cabàs de La Mar de Nusos

En contacte amb la mar i navegant des de petita, la Laia va creuar l’Atlàntic ara fa quatre anys amb el Bel Espoir. Tantes hores a bord solcant la mar, li van donar l’oportunitat de descobrir l’art dels nusos, i mentre feia i desfeia caps, va donar moltes voltes a les infinites possibilitats d’aquestes cordes. Tantes, que va posar els peus a terra amb un projecte a la ment, amb el que comercialitza productes fets amb caps i veles reciclats des del 2011.

Estoretes de La Mar de Nusos

Estoretes de La Mar de Nusos

En aquella navegació, va aprendre que les escotes i els caps desgastats ja no aguantaven la força del mar, però podien tenir una vida més llarga convertits en estores per al terra, en estoretes per protegir les estovalles, o en petits bols per a guardar-hi coses. El reciclatge i la reutilització són la bandera del seu projecte, des del que defensa el respecte pel medi ambient i un entorn tan degradat com el mar.

Cabàs de La Mar de Nusos

Cabàs de La Mar de Nusos

Posant-hi imaginació, les cordes marineres també es van convertir en nanses per a cabassos. I com que ella aposta per la proximitat, va anar a buscar les cistelles a Mallorca, on ha trobat un matrimoni que manté el treball de palma, fet a mà amb margalló de l’illa, una espècie protegida i l’única palmera nativa d’Europa, segons ens explica. Així que compra els cabassos i els amarina, com a ella li agrada definir-ho, donant un toc distintiu a les peces de La Mar de Nusos, que sempre són úniques i diferents.

bossa-espi

Però les possibilitats del reciclatge són infinites i un dia va preguntar-se què podia fer amb els spinnakers vells, un tipus de vela dels vaixells esportius, i també els va convertir en bosses. Blanques, grogues, blaves o vermelles, i combinant diferents colors, les seves spinakkers són ideals i resistents per a l’estiu. Les veles velles les recopila dels clubs nàutics que hi volen col·laborar i, com qui busca pis en una zona, ella va deixant cartells per avisar. De l’art de cosir-les se n’encarrega el taller Enfilant l’Agulla, que des del Raval dóna feina a dones en risc d’exclusió social i té la seva pròpia marca, Donna Kolors.

Bosses spinakker

Bosses spinakker

Com moltes arts de la mar, la seva marca va lenta, perquè la va construint mentre fa colzes per treure’s la carrera de Medicina. Però, actualment, ja podeu trobar les seves bosses i cabassos en diferents botigues, com Iorana a Gràcia (Barcelona), Chandal al Raval (Barcelona), Sa Botigueta a Cadaqués, Blink a Formentera o Shuave a Saragossa. I si voleu tenir més informació, podeu consultar la seva pàgina

Estora de La Mar de Nusos

Estora de La Mar de Nusos

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s