Responsabilitat social i sostenibilitat al 080

Barcelona va ser el centre de projecció de la moda catalana la setmana passada. Nosaltres hi vam anar, i vam rastrejar el meravellós recinte modernista de l’hospital de Sant Pau, on se celebrava el 080 Barcelona Fashion, per trobar les marques i els dissenyadors més compromesos amb la sostenibilitat i l’ètica. I en vam trobar més dels que ens pensàvem.

El 080 Barcelona Fashion s'ha celebrat a l'Hospital de Sant Pau

El 080 Barcelona Fashion s’ha celebrat a l’Hospital de Sant Pau   Foto: 080 Barcelona Fashion

Però us volem parlar d’un projecte que ens va robar el cor, i que segurament no ha tingut la visibilitat que es mereix. El treball conjunt que ha fet l’Escola Superior de Disseny de Barcelona (IED) i el taller A Puntadas per a la marca social de nova creació, Malas Meninas. El van presentar en el marc d’una conferència, amb un títol que de seguida ens va cridar l’atenció: ‘Responsabilitat social i sostenibilitat, la traducció de valors en moda’.

El taller A Puntadas, on es confecciona Malas Meninas   Foto: A Puntadas

El taller A Puntadas, on es confecciona Malas Meninas  Foto: A Puntadas

A Puntadas és una empresa social de confecció tèxtil, situada a Elx, que ofereix formació i oportunitats a dones en risc d’exclusió social, i treballa amb proveïdors locals. Pel seu taller han passat més de 300 persones, que han cosit per a tot tipus de marques i, com explicava la seva gerent, Rosa Escandell, des del principi tenien clar que havien de fer una aposta per la comercialització creant la seva pròpia firma.

Així va sorgir Malas Meninas, un nom tan transparent com la traçabilitat de la marca, i amb una història tan sincera darrere que val la pena explicar. Escandell va començar el projecte amb dones empresonades, i per acostar-los l’art i la bellesa, dos imprescindibles en moda dels que no tenien formació, va triar un referent tan clàssic i potent com las Meninas de Velázquez.

El taller A Puntadas està a Elx

El taller A Puntadas està a Elx    Foto: A Puntadas

Las Meninas es van ficar dins del projecte d’una forma tan passional, que des del principi tenien clar que aquest nom havia de formar part de la marca. Després, fent un exercici de sinceritat sobre la seva condició, van reconèixer que si estaven a la presó era perquè molt bones no havien estat. I així va prendre forma el nom de Malas Meninas.

Per trobar dissenyadors, se’n van anar a l’IED,  escola de disseny que fa una aposta decidida per la sostenibilitat. El projecte es va presentar dins de l’assignatura de Moda ètica i sostenible, i els estudiants van presentar diferents propostes. L’escollida va ser la col·lecció de Nina Sibiratkina, centrada en la platja i el bany, que s’ha confeccionat al taller i ja es pot comprar a la plataforma Fair Changes.

Nina Sibiratkina amb els dissenys de la seva col·lecció per a Malas Meninas

Nina Sibiratkina amb els dissenys de la seva col·lecció per a Malas Meninas    Foto: A Puntadas

A la presentació, Nina Sibiratkina va defensar una moda que es fixi en altres valors, que faci dissenys que durin vàries temporades. Per això, la seva col·lecció inclou un vestit que també es pot portar com una faldilla, un altre que es pot ajustar perquè quedi bé a diferents tipus de cos, o una bossa amb una nansa extraïble que es converteix en un mocador pel cap. Els joves dissenyadors són el futur de la moda, és esperançador comprovar que els preocupa la sostenibilitat.

Els dissenys de platja de la primera col·lecció de Malas Meninas

Els dissenys de platja de la primera col·lecció de Malas Meninas    Foto: A Puntadas

Anuncis

One response to “Responsabilitat social i sostenibilitat al 080

  1. Retroenllaç: clippings junio/julio 2014 | moda IED BCN fashion·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s